Начало
НачалоЗдравни новиниФотоселективната вапоризация на простата е свързана с по-къс болничен престой спрямо ТУР
Фотоселективната вапоризация на простата е свързана с по-къс болничен престой спрямо ТУР 08 март 2012

Ново проучване, сравняващо простатното изпаряване със зелен (GreenLight) лазер и конвенционалната трансуретрална резекция на простатата, сочи, че първата процедура е свързана с по-къс болничен престой и не може да се твърди, че има по-лоши резултати.

Наскоро Reuters Health докладва за бразилско проучване, което сочи задоволителни уродинамични параметри и функция на пикочния мехур след двете процедури при мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата. Миналото лято испанци установиха, че лазерната фотовапоризация (PVP) има еднаква на ТУР ефективност за намаляване на симптомите и сходна честота на усложнения.

Новото проучване се фокусирало върху Международната Скала за Оценка на Простатните Симптоми - International Prostate Symptom Score (IPSS), и дължината на болничния престой. То включвало 136 мъже над 50-годишна възраст с долни уринарни симптоми поради доброкачествена хиперплазия на простатата.

Стойностите на IPSS на 12-я месец не се различавали значително между PVP и ТУР групите. Средният болничен престой бил само 1 ден при PVP групата срещу 2 дни при ТУР пациентите.

Не били отчетени значителни разлики в максималния уринарен поток, остaтъчния обем на урина, нивата на простатен специфичен антиген и качеството на живот. Нивата на ранни и късни усложнения били сходни между двете групи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator