Начало
НачалоЗдравни новиниИзмислиха начин за трансплантация на бъбрек от несъответстващ донор
Измислиха начин за трансплантация на бъбрек от несъответстващ донор 07 март 2012

Учени откриха начин за манипулация на имунната система, така че да не отхвърли трансплантирането на органи от несъответстващ донор. Процесът включва трансплантация на донорни стволови клетки след лекарствено потискане на имунната система.

От 8 трансплантирани пациенти, 5 нямали нужда от имуносупресия година след процедурата, се посочва в статия, публикувана в Science Translational Medicine. На втората година един от пациентите все още не се нуждаел от медикаменти срещу отхвърляне на присадката.

Съвпадението по HLA варирало от 5/6 локуса при родствени донори до 1/6 локуса при несвързани такива. Според експерти обаче процедурата е твърде рискова, особено като се има предвид относителната безопасност на бъбречните транспланти.

Авторите описват накратко извършените процеси: реципиентът бива третиран с немиелоаблативна терапия за потискане на имунната система с fludarabine, облъчване на цялото тяло и cyclophosphamide. След това пациентът бива трансплантиран с HLA-несъответстващ бъбрек, а ден по-късно - с обогатена смес от донорни стволови клетки. Целта е да се формират две костномозъчни системи, които да функционират успоредно.

След целия процес реципиента на органа получава tacrolimus и mycophenolate mofetil, но след това постепенно тази терапия се намалява с цел спиране на имуносупресията напълно в рамките на година след трансплантацията.

В проучването 5/8 пациенти постигнали тази цел. Двама с частични отговори са на намалени дози имуносупресори. Един пациент развил сепсис и изгубил присадката, след което бил трансплантиран по конвенционален начин.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator