Начало
НачалоЗдравни новиниМетаболитният синдром повишава риска от бъбречно заболяване
Метаболитният синдром повишава риска от бъбречно заболяване 06 март 2012

Лицата над 65-годишна възраст с метаболитен синдром имат повишен риск от развитие на хронично бъбречно заболяване; същото важи и за тези с повишаваща се инсулинова резистентност, се посочва в проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Д-р Ченг и колеги от National Taiwan University проследили 1456 пациенти над 65-годишна възраст, 39% от които имали метаболитен синдром със средна давност 3 години. Целта на изследването била да се определи ефектът на метаболитния синдром и инсулиновата резистентност върху бъбречната функция на възрастните лица. Предишни изследвания сочат връзка между този синдром и хроничното бъбречно заболяване в средна възраст, но данните при пациенти в напреднала възраст са оскъдни, обясняват авторите.

Било установено, че метаболитният повишава риска от хронично бъбречно заболяване с около 93%. Наличието който и да е компонент на метаболитния синдром било свързано с повишен риск от бъбречно засягане:

- хипертония: 2 пъти повишен риск
- ниски нива на HDL-холестерол: 57% повишен риск
- повишени нива на серумни триглицериди: 70% повишен риск
- повишена глюкоза: 46%
- повишена обиколка на талията: 39%

Наслагването на отделните компоненти допълнително повишавало риска от хронично бъбречно заболяване. Наличието на всички посочени по-горе фактори било свързано с над 4 пъти повишен риск от бъбречно заболяване.

Нивата на глюкоза на гладно над 110 mg/dl били свързани с 58% риск от бързо засягане на бъбречната функция, а всяка единица повишение на инсулиновата резистентност - с 31.2%.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator