Начало
НачалоЗдравни новиниВитамин А подобрява чувствителността на ретината при недоносените деца
Витамин А подобрява чувствителността на ретината при недоносените деца 29 февруари 2012

Високите дози витамин А, започнати веднага след раждането намаляват риска от ретинопатия при недоносени бебета, повишавайки значително ретиналната функция, сочи шотландско изследване.

Ретиналдехидът, формиран от окислението на ретинола, е основен компонент на родопсина във фоторецепторите, разположени във външния слой на ретината. Сравнени на родените в термин, преждевременно новородените имат намалена адаптация на тъмно, която може да се дължи на намалена наличност на ретиналдехид.

Тази хипотеза била потвърдена в проучване, включващо 89 новородени преди 32 гестационна седмица или с тегло <1 501 г. Част от бебетата били лекувани с 10 000 IU витамин А интрамускулно три пъти седмично в продължение на поне 2 седмици или до установяване на орално хранене. Другите бебета служели като контролна група. При нито едно дете не била отчетена витамин А токсичност.

Ретиналната чувствителност на 36-а постменструална седмица била значително по-добра сред витамин А групата. При тази група 21% развили ретинопатия на недоносеността, докато при контролната група този процент бил 32%.

В настоящото проучване нивата на кислородна сатурация били ниски, за да се намали честотата на ретинопатия, но все повече данни сочат негативни ефекти на тази практика относно смъртността.

Най-вероятно честотата на ретинопатия на недоносените все повече ще се увеличава с възприемането на по-високи нива на кислородна сатурация. Това означава по-голяма роля на факторите, повлияващи ретиналното узряване, като суплементацията с витамин А.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator