Начало
НачалоЗдравни новиниФруктозата сама по себе си не води до допълнително напълняване
Фруктозата сама по себе си не води до допълнително напълняване 01 март 2012

Приемът на допълнително фруктоза едва ли ще доведе до напълняване, стига допълнителното количество да става за сметка на другите въглехидрати, сочи нов мета-анализ.

Авторите му установили, че хората, които консумират допълнително фруктоза, не напълняват в сравнение с приемащите други въглехидрати, но при условие, че става въпрос за еднакъв брой приети калории.

От друга страна допълнителната фруктоза на фона на един и същ хранителен режим довела до напълняване.

Фруктозата най-вероятно не се различава от другите източни на въглехидрати, отбелязват изследователите. Този монозахарид сам по себе не допринася за затлъстяване. Така това проучване развенчава разпространеното мнение, че глюкозата кара хората да пълнеят по-бързо от другите видове въглехидрати.

Лекари от болницата Свети St. Michael в Торонто анализирали 41 проучвания, сравняващи напълняването при лица, спазващи хранителни режими, богати на фруктоза или друг въглехидрат - най-вече скорбяла ли глюкоза.

В 31 от проучванията участниците приемали еднакъв брой калории, като при част от участниците фруктозата съставлявала 17% от приетата енергия. В рамките на 4 седмици не се установили разлики между двете групи.

В другите 10 проучвания, лицата във фруктозната група приемали допълнително калории спрямо приеманите от останалите лица. В рамките на седмица или половина участниците във фруктозната група наддали с около 600 грама спрямо контролните лица.

Все пак трябва да се отбележи, че това проучване не отчита ефектите на фруктозата върху инсулина. Съществува теория, според която приемащите големи количества фруктоза имат повишен риск от инсулинова резистентност спрямо консумиращите други въглехидрати. Не се отчита и разпределението на мастната тъкан при лицата, приемащи големи количества фруктоза. Фруктозата е свързана с отлагането на мастна тъкан в коремната област и органите в по-голяма степен, отколкото глюкозата.

Може да се обобщи, че в контекста на телесната маса еквивалентните количества фруктоза и глюкоза имат еднакъв ефект, но метаболитните ефекти може да се различават. Ето затова проучванията трябва да отчитат не само телесната маса, но и тези метаболитни ефекти, когато се сравняват различните въглехидрати, обясняват експерти, неучаствали в проучването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator