Начало
НачалоЗдравни новиниЕпидемията от затлъстяване все повече нараства
Епидемията от затлъстяване все повече нараства 02 март 2012

Все повече хора от развитите страни страдат от наднормено тегло или затлъстяване, което означава години влощено здраве и увеличаване на разходите за здравеопазване. Всичко това поставя здравните системи под огромно натоварване, се посочва в доклад, публикуван от Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), базирана в Париж.

В доклада се отбелязва, че честотата на затлъстяване варира сред различните страни членки - от 4% в Япония и Корея до 30% и повече в САЩ и Мексико.

В над половината от 34-те страни членки на ОИСР всеки втори е с наднормено тегло или затлъстяване, като бъдещите прогнози са още по-мрачни - очаква се в някои страни двама от трима да със затлъстяване в рамките на следващите 10 години.

Тези хора често имат намалена продължителност на живота, съпътстващи заболявания, които значително повишават разходите за здравеопазване. Според експерти, пациентите с тежко затлъстяване умират средно с 10 години по-рано, като всеки 15 кг отгоре увеличават риска от смърт с 30%.

Затлъстяването, дефинирано от СЗО като индекс на телесната маса >30, е причина за 1-2% от общите здравни разходи в повечето страни (до 5-10% в САЩ).

Голямо глобално проучване, публикувано миналата година, установи, че над 1 милиард души страдат от затлъстяване, като епидемията се разпространява и към по-бедните нации.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator