Начало
НачалоЗдравни новиниНад 90 милиона страдат от диабетна ретинопатия
Над 90 милиона страдат от диабетна ретинопатия 27 февруари 2012

Над 90 милиона души в световен мащаб имат диабетна ретинопатия, докладват изследователи от Meta-Analysis for Eye Disease (META-EYE) study group.

Д-р Уонг и колеги от анализирали данни от 35 популационни проучвания от САЩ, Австралия, Европа и Азия, за да установят болестността от диабетна ретинопатия и нейните усложнения - пролиферативна диабетна ретинопатия и диабетен макулен едем.

Било установено, че диабетната невропатия се среща сред 34.6% от диабетиците, което се равнява на 92.6 милиона души в световен мащаб.

Болестността от пролиферативна диабетна ретинопатия била 6.96% (близо 17.2 милиона души), а на диабетен макулен едем - 6.81% (около 20.6 милиона души). Според авторите, близо 30 милиона лица имат застрашаваща зрението ретинопатия.

Факторите, значително свързани с повишена болестност, включвали: голяма давност на диабета, високи нива на хемоглобин A1c и високо кръвно налягане.

Честотата на заболяването била по-висока при диабет тип 1 (77.3% срещу 25.2%) при диабет тип. Била отчетена тенденция към по-голяма честота при нива на холестерола над 4ммол/л.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator