Начало
НачалоЗдравни новиниИдентифицираха случаи на рак на мозъка при интервенционални кардиолози и радиолози
Идентифицираха случаи на рак на мозъка при интервенционални кардиолози и радиолози 22 февруари 2012

Израелски и френски лекари идентифицираха няколко случая, които сочат, че интервенционалните кардиолози и радиолозите може би имат повишен риск от левостранни мозъчни тумори.

В Eurointervention д-р Ariel Roguin и колеги от Technion-Israel Institute of Technology докладват девет случая на мозъчни тумори сред лица, работещи в катетеризационни лаборатории в продължение на между 14 и 32 години, включително 4 случая, недокладвани досега в литературата.

При двама пациенти в Хайфа (Израел) и други двама в Париж е потвърдено, че туморът е левостранен. При два случая в Торонто първоначално локализацията не е уточнена, но в последствие се установява, че са десностранни. В Швеция се докладват други три случая, при които местоположението на тумора е неизвестно. Докладваните видове тумори включват: глиобластом, менингиом, акустичен неврином и олигодендром.

Настоящите изследвания сочат, че хроничното излагане на нискодозова радиация (например при интервенционалната кардиология) може да доведе до натрупващо се във времето увреждане на соматичната ДНК и в крайна сметка - до повишен риск от рак. Roguin и колеги отбелязват, че интервенционалните кардиолози имат най-голяма експозиция на радиация сред здравните професионалисти, като съществуващите средства за радиационна защита, които използват лекарите, обикновено не предоставят достатъчна защита на главата, обясняват авторите.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator