Начало
НачалоЗдравни новиниАнтибиотиците не са необходими и ефективни при остър синузит
Антибиотиците не са необходими и ефективни при остър синузит 15 февруари 2012

Повечето симптоми на остър синузит преминават еднакво бързо независимо дали са прилагани антибиотици или не, сочат резултатите на проучване, публикувани в Journal of the American Medical Association.

Лекари от Washington University School of Medicine провели рандомизирано контролирано проучване, в което те сравнили промените в качеството на живот при пациенти, лекувани с 10-дневен курс amoxicillin или плацебо.

Имайки предвид заплахата от антибиотична резистентност, предписването на антибиотици трябва да се базира на силни доказателства за облекчаване на симптомите, обясняват авторите. Такива обаче липсват при това така или иначе самоограничаващо се заболяване.

Проучването включвало 166 пациенти, отговарящи на диагностичните критерии за остър бактериален риносинузит на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Друг включващ критерий изисквал симптомите да са умерени, тежки или много тежки.

Пациентите в активната група били лекувани с amoxicillin 1500 mg/ден в три дози (10-дневен курс). Контролната група получила плацебо. При всички пациенти била приложена и симптоматична терапия (парацетамол, guaifenesin и др.). Употребата на симптоматични препарати била висока и в двете групи - 92%.

Средната промяна в Sinonasal Outcome Test-16 (SNOT-16) - тест оценяващ тежестта и честотата на 16 синус-свързани симптоми, била сходна между двете групи както на ден 3, така и на ден 10. Единствената разлика се наблюдавала на ден 7 - 74% подобрение на симптомите при амоксилиновата група спрямо 56% при контролната, което не отразява реална клинична промяна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator