Начало
НачалоЗдравни новиниОловото в червилата - причина за притеснение?
Оловото в червилата - причина за притеснение? 17 февруари 2012

Забранено в повечето бои поради своята токсичност, оловото все още се среща в някои от най-известните марки червила.

След тестване на над 400 различни червила в САЩ било установено, че повечето съдържат олово. Като се има предвид, че няма безопасно ниво на експозиция, излиза, че дори и баналното слагане на червило преди работа на теория може да доведе до натрупване на олово.

Според проведената кампания от неправителствени и нетърговски организации, 5 от 9-те червила с най-много олово се продават от L'Oreal - най-големия козметичен производител.

Един от продуктите на компанията съдържал 7.19 части олово на милион, което е значително под лимитите на FDA за деца - 100/1 000 000. Това се посочва и в становището на L'Oreal, които се позовaват на независимо проучване на FDA, според което червилата не носят здравни рискове за милионите жени, които ги използват всеки ден.

От FDA са съгласни с L'Oreal. Говорителката Тамара Уорд съобщи, че агенцията не е установила нива на олово в червилата, които биха били заплаха за човешкото здраве.

Авторът на кампанията Стейси Малкън пък цитира становище на съветен комитет към Центъра за Контрол и Превенция на заболяванията, според което при децата няма безопасни нива на оловна експозиция. Малкън задава въпроса дали е ОК оловото да се влага в червилата и защо някои марки имат повече олово от други?

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator