Начало
НачалоЗдравни новиниПовече протеин за преждевременно родените бебета
Повече протеин за преждевременно родените бебета 20 февруари 2012

Добавянето на протеин към млякото намалява риска от забавяне на растежа при преждевременно родени бебета, докладват австралийци.

На практика се оказва, че тези бебета се нуждаят дори и от по-високи от тестваните дози протеин, се посочва в статията, публикувана в American Journal of Clinical Nutrition.

Храненето на преждевременно новородените с човешко мляко не води до същата скорост на растеж като тази в маточното тяло, дори и ако млякото е подсилено. Това означава, че количеството добавен протеин (между 0.7 и 1.1 г/100 мл в зависимост от марката) не е достатъчно, обясняват авторите.

Те рандомизирали 92 новородени преди 31 гестационна седмица на подсилвател, добавен към млякото, съдържащ 1.4 г протеин на 100 мл (високопротеинна група) или 1.0 г/100 мл (настоящата практика).

Двете добавки били изокалорични чрез контрол на количеството на въглехидратите.

В края на проучването (дехоспитализацията) екипът установил, че средната дължина била сходна между двете групи - 46.3 см при високопротеинната и 45.5 при стандартната група.

Допълнителен анализ установил, че делът на бебетата под 10-я персентил за дължина е значително по-малък във високопротеинната група спрямо стандартната: 21% срещу 31%.

Средната телесна маса в края на проучването значително се различавала между двете групи: 2760 г при високопротеинната срещу 2539 при стандартната група.

Авторите обобщават, че прилагането на добавка към млякото с концентрация на белтъците от 1.4 г/100 мл води до по-слабо изразено забавяне на растежа при преждевременно новородените деца (<31 гестационна седмица). Те са на мнение,че при тази група е необходима добавка, съдържаща още по-големи количества белтък.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator