Начало
НачалоЗдравни новиниВариант на Y-хромозомата обяснява по-ранната коронарна болест при мъжете
Вариант на Y-хромозомата обяснява по-ранната коронарна болест при мъжете 13 февруари 2012

Нов генетичен анализ сочи, че чест вариант на мъжката Y-хромозома е свързана с 50% повишен риск от коронарна болест на сърцето. Откритието отчасти обяснява защо някои мъже развиват сърдечно заболяване с 10 години по-рано от жените.

Откритата връзка била независима от традиционните сърдечносъдови и социоикономически фактори, а по-скоро била медиирана чрез имунната система.

Най-важното откритие е, че може би именно в Y-хромозомата се крие половия диморфизъм на коронарната болест на сърцето и тази хромозома има роля в редица заболявания. Предишни проучвания сочат връзка между някои варианти на Y-хромозомата и HIV-прогресията, аутизма и др., обясняват авторите от University of Leicester (Великобритания).

Те установили, че мъжете носители на "рисковата" хромозома имат нарушена регулация на имунната система, свързана с възпаление и автоимунитет.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator