Начало
НачалоЗдравни новиниКръвен биомаркер може да различи исхемичния от хеморагичния инсулт
Кръвен биомаркер може да различи исхемичния от хеморагичния инсулт 13 февруари 2012

Кръвен тест, извършен в рамките на 4.5 часа от началото на симптомите на остър инсулт, може да разграничи исхемичния от хеморагичния инсулт, докладват германски лекари по време на Международната конференция по Инсулт в Ню Орлеанс (САЩ).

Маркерът е глиален фибриларен кисел протеин (GFAP), който се освобождава бързо при наличието на нарастваща интрацеребрална хеморагия; при цербреална исхемия този протеин се освобождава значително по-бавно, обяснява Кристиян Ферх, главен автор на изследването.

GFAP е изключително мозъчно-специфичен протеин, който се освобождава само в случай на невронална смърт и цитолиза.

В проучването BE FAST (Biomarker for Rapid Diagnosis of Hemispheric Stroke) германските изследователи изследвали диагностичната точност на GFAP при 205 пациенти със заподозрян остър хемисферен инсулт (симптоматика с давност <4.5 часа). Това включвало 29 пациенти с интрацеребрален кръвоизлив, 163 пациенти с исхемичен инсулт и 3 - със състояние, имитиращи инсулт.

По време на приема в болница била взета една единствена кръвна проба - средно 2 часа след началото на симптомите. Плазмените концентрации на GFAP били измерени чрез електрохимиолуминометричен имунотест.

Анализът установил, че концентраците на GFAP са значително повишени при пациентите с вътремозъчен кръвоизлив - 1.91 ug/l, спрямо пациентите с исхемичен инсулт - 0.08 ug/l.

Диагностичната точност на GFAP при диференциране на вътремозъчния кръвоизлив от исхемичния инсулт била изключително висока, като граничната стойност от 0.3 ug/l била свързана с чувствителност от 84.2% и специфичност от 96.3% при отличаване на тези две състояния.

При пациентите с хеморагичен инсулт нивата на GFAP били пряко свързани с обема на хематома и тежестта на инсулта. При стойности на GFAP от 1.0 ug/l позитивната прогностична стойност на теста достигнала 100%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator