Начало
НачалоЗдравни новиниТютюнопушенето повишава риска от псориазис
Тютюнопушенето повишава риска от псориазис 31 януари 2012

Голямо проучване сочи, че пушачите имат повишен риск от развитие на псориазис. Според изследването, настоящите пушачи имат 2 пъти повишен риск от заболяването, а бившите пушачи - 39% по-висок риск спрямо непушачите.

Използвайки данни от 3 големи и дългосрочни проучване сред американски здравни работници - 186 000 мъже и жени, които били проследени за период от 12 до 20 години, авторите установили, че 2410 са развили псориазис, като били установени посочените връзки.

Предишни проучвания пък свързват псориазиса със затлъстяването и злоупотребата на алкохол. Авторите на настоящото проучване смятат, че тютюнопушенето повлиява имунната система и възпалителните процеси. Пушачите по-често имат повишени нива на автоантитела.

Относно пушачите, които вече имат псориазис - проучването не не сочи директно дали отказването от цигарите би подобрило тежестта на заболяването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator