Начало
НачалоЗдравни новиниЙо-йо ефектът при диетите не е свързан с преждевременна смърт
Йо-йо ефектът при диетите не е свързан с преждевременна смърт 01 февруари 2012

Въпреки някои притеснения, лицата, които често отслабват и напълняват, нямат повишен риск от смърт, сочи доклад, публикуван в American Journal of Epidemiology.

Около 2/3 от американците са с наднормено тегло или затлъстяване, като голяма част се опитват да отслабнат чрез редица хранителни прийоми. Повечето обаче си връщат загубените килограми. Здравните ефекти на този йо-йо феномен са обект на противоречия в медицинските среди.

Редица проучвания сочат, че лицата, които често са подложени отслабване-напълняване, умират по-рано. Слабата страна на повечето от тези проучвания е, че не отграничават дали отслабването е нарочно или поради някакво заболяване като рак например.

В настоящото изследване били включени 56 000 мъже и над 66 000 жени, които попълнили специален въпросник, Участниците били межеу 50- и 74-годишни при стартирането на проучването през 1992 г.

По време на 16-годишния проследителен период починали 15 000 мъже и 10 000 жени. 42% от мъжете и 57% от жените в проучването докладвали нарочно отслабване и последващо напълняване с амплитуда от над 5 кг.

Сред жените, които имали най-голяма честота на йо-йо - 20 пъти и повече, починали 16% - срещу 15% сред жените, които никога през живота си не са изпитвали йо-йо ефект.

При мъжете съответните проценти били 29% и 26%.

При отчитане на редица здравни проблеми като диабет, хипертония и др., разликите между смъртността изчезнали. Авторите обобщават, че цикличната промяна на теглото сама по себе си не повишава риска от преждевременна смърт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator