Начало
НачалоЗдравни новиниФитнесът намалява сърдечносъдовия риск, дори и ако не е свързан с отслабване
Фитнесът намалява сърдечносъдовия риск, дори и ако не е свързан с отслабване 02 февруари 2012

Поддържането и подобряването на физическото състояние на организма, както и отслабването, независимо едно от друго са свързани с понижен риск от развитие на хипертония, метаболитен синдром и хиперхолестеролемия при здрави индивиди.

Много хора спортуват по един или друг начин с цел да свалят излишните килограми да подобрят физическото състояние на организма си, обясняват авторите от University of South Carolina. За жалост много често тези лица не отслабват въпреки подобряването на общото физическо състояние. Това е и причина за демотивация и прекратяване на редовните фитнес упражнения. Това проучване сочи, че въпреки липсата на отслабване, подобряването на фитнеса на организма може да намали негативните ефекти на наднорменото тегло.

Проучването включвало 3148 здрави лица, преминали през три медицински прегледа, по време на които били оценени физическото състояние на организма (чрез бягаща пътечка) и количеството мастна тъкан (чрез измерване на кожна гънка и индекс на телесна маса).

Лицата, които успели да поддържат и подобрят физическата си издържливост, имали 26 и 28% по-нисък риск от развитие на хипертония, 42 и 52% понижен риск от развитие на мтеабилитен синдром и 26 и 30% по-нисък риск от хиперхолестеролемия.

Напълнелите участници пък имали 26, 71 и 48% повишен риск от развитие на хипертония, метаболитен синдром и хиперхолестеролемия.

Всяко 1-МЕТ подобрение във физикалното натоварване било свързано със 7, 22 и 12% по-нисък риск от развитие на трите състояния, докато всеки процент покачване на мастната тъкан имал обратния ефект - съотв. с 4%, 10% и 5%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator