Начало
НачалоЗдравни новиниЕректилната дисфунцкия и глаукомата имат обща причина?
Еректилната дисфунцкия и глаукомата имат обща причина? 03 февруари 2012

Мъжете с еректилна дисфункция (ЕД) имат близо 3 пъти повишен риск от откритоъгълна глаукома (ОЪА) спрямо мъжете с нормална еректилна функция, сочи проучване от Тайван, публикувано в януарския брой на Ophthalmology.

Авторите предполагат, че ЕД и ОЪА имат общи патологични механизми, които включват компонентите на метаболитния синдром (хипертония, намалена инсулинова чувствителност, дислипидемия и затлъстяване) и техните ефекти върху възпалителните, съдовите и ендокринните нарушения.

Освен това проучването сочи, че ОЪА е ЕД имат сходен механизъм на ендотелна дисфункция, свързан с отделянето на азотен оксид.

Хипергликемията и инсулиновата резистентност - двата основни компонента на метаболитния синдром, могат да предизвикат хронично възпаление, което от своя страна да увреди съдовия ендотел и да доведе до атеросклероза. Скорошни проучвания пък свързват хроничното възпаление с развитието на глаукома.

Така може да се окаже, че ОЪА е потенциален симптом на съдово засягане при мъжете с ЕД, обяснява уролог, неучаствал в проучването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator