Начало
НачалоЗдравни новиниВъзрастните родители по-често имат дете с аутизъм
Възрастните родители по-често имат дете с аутизъм 06 февруари 2012

Децата, чиито родители са над 35-годишна възраст, по-често развиват аутизъм, независимо дали само единият или двамата родители са над тази възраст, докладват датчани.

Липсата на синергичен ефект говори срещу теорията, че става въпрос за мутации в сперматозоидите или яйцеклетките, които повишат риска от дете с аутизъм.

Д-р Erik Thorlund Parner и колеги от Университета Орхус (Дания) анализирали информация относно над 9500 деца, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър.

Децата с баща над 35-годишна възраст имали 28% повишен риск от аутизъм. Повишението на риска не било свързано с възрастта на майката. Бащите над 40-годишна възраст имали между 37 и 55% повишен риск от дете с аутизъм, като отново възрастта на майката нямала ефект.

Децата, родени от майка между 35- и 40-годишна възраст, имали 21-37% повишен риск от аутизъм. И тук аналогично възрастта на бащата нямала ефект. Рискът при майките над 40-годишна възраст бил повишен с 28-65%.

Авторите не могат да си обяснят причината са установените резултати, особено липсата на синергичен ефект между възрастта на майката и бащата.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator