Начало
НачалоЗдравни новиниЗатлъстяването и болката са свързани
Затлъстяването и болката са свързани 08 февруари 2012

Анкета, включваща над 1 млн. американци, сочи силна връзка между наднорменото тегло и болката. Интересното е, че при голяма част от анкетираните болката не е свързана с мускулоскелетната система.

Настоящото мащабно изследване подкрепя данни от редица по-малки такива, свързващи излишните килограми с наличието на болкови усещания.

В настоящото проучване били анкетирани над 1 млн лица относно прекарани болкови състояния през последната година и в предходния ден. Участниците били категоризирани според нивото на затлъстяване в три групи.

18.9% от лицата с нормално и ниско тегло докладвали болка през предходния ден. За сравнение този процент при лицата с наднормено тегло (ИТМ между 25-30) бил 21.8%. 27.7, 34.7 и 44.1% от лицата със затлъстяване 1, 2 и 3-та степен имали болка през предходния ден.

Авторите цитират редица доклади, свързващи лептина и други хормони с редица физиологични процеси, включително и възпаление, което може да доведе до болкови състояния. Ето защо може да се окаже, че развитието на болкови състояния е още един нежелан резултат от натрупването на излишна мастна маса.

Психосоциални и външни фактори също допринасят за установената връзка - например лицата с артрит: болката води до намаляване на физическата активност, която пък от своя страна спомага за поддържането на нормално тегло. С увеличаване на болката, неактивността може да доведе до наддаване на тегло.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator