Начало
НачалоЗдравни новиниДиурезата с хидратация предотвратява контрастната нефропатия
Диурезата с хидратация предотвратява контрастната нефропатия 17 януари 2012

N-ацетилцистеинът все повече се използва за превенция на контраст-индуцираната нефропатия (КИН), но ново проучване сочи, че този агент е неефективен. За сметка на това според други проучване форсираната диуреза с furosemide заедно със заместваща хидратация постигат този ефект.

Д-р Марензи и колеги от Centro Cardiologico Monzino към Университета Милано посочват, че интравенозната хидратация е крайъгълен камък при превенцията на КИН. Понякога обаче тя е субоптимална при пациенти с хронично бъбречно заболяване поради риск от свръххидратация. Предишни изследвания сочат, че форсираната диуреза предотвратява свръххидратацията, а съпътстващото IV заместване с течности предотвратява дехидратацията.

В настоящото изследва авторите използвали устройство, предназначено за тази цел. Renal-Guard System прилага течностно заместване в количество, еквивалентно на обема на екскретирната урина, като по този начин предотвратява хиповолемията и свръххидратацията.

170 пациенти с хронично бъбречно заболяване и предстояща коронарна процедура били рандомизирани на furosemide и съответстваща хидратация със споменатото по-горе устройство или на стандартна IV хидратация с изотоничен разтвор.

КИН се наблюдавала при 18% от контролите срещу 4.6% от пациентите във furosemide-хидратация групата. Съответстващите честоти на сериозни следпроцедурни инциденти (инфаркт, белодробен оток, нужда от диализа) били съотв. 20% и 8%.

Доклад на лекари от University of Michigan сочи, че N-ацетилцистеинът няма ефект за превенция на КИН. Те анализирали данни на 90 578 пациенти, претърпели неспешни PCI между 2006 и 2009 г. N-ацетилцистеин бил използван при 10 574 процедури.

Честотата на КИН била еднаква между третираните и нетретираните с N-ацетилцистеин.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator