Начало
НачалоЗдравни новиниЧервеното месо - свързано и с повишен риск от инсулт
Червеното месо - свързано и с повишен риск от инсулт 18 януари 2012

Ново проучване сочи, че консумацията на преработено и непреработено червено месо е свързана с повишен риск от инсулт, докато консумацията на пилешко - с понижен риск.

Това проучване добавя нова страница към солидните литературни данни, свързващи червеното месо с различни хронични заболявания - сърдечносъдово заболяване, диабет, напълняване, някои видове рак, повишена обща смъртност.

Анализът включвал лица от проучванията Nurses' Health Study (NHS) и Health Professionals Follow-Up Study (HFPS).

След отчитане на диетични и недиетични сърдечносъдови рискови фактори, високият прием на червено месо бил свързан с повишен риск от инсулт - преработеното месо с 32%, а непреработеното - с 16%.

Птичето месо от друга страна било свързано с 23% понижен риск при консумация на една порция на ден.

Пониженият прием на червено месо бил свързан със значително понижен риск от инсулт. Сравнени с лицата, които имали повишение в приема на червено месо с 0.6 порции/ден, тези с най-голям спад на приема (-0.93 порции/ден) имали 21% намаление на риска.


Замяната на 1 порция червено месо с порция ядки или риба била свързана със 17% понижение на инсултния риск; замяната на червеното месо с нискомаслени млечни продукти - с 11% по-нисък риск, а замяната с птиче месо - с 27% снижение на този риск.

Едно обаче не е ясно - на какво точно се дължи повишеният риск от инсулт при консумация на червено месо. Наситените мастни киселини може би са само част от цялата картина. Патогенетична роля се отрежда на консерванти като нитрати и нитрити, които се влагат в преработените меса. Повишените нива на желязо могат да индуцират възпаление и съдово увреждане.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator