Начало
НачалоЗдравни новиниЧерният чай намалява кръвното налягане в малко проучване
Черният чай намалява кръвното налягане в малко проучване 19 януари 2012

Консумацията на черен чай изглежда намалява риска от хипертония, сочи проучване. Три чаши на ден доставят на организма около 400 мг полифеноли и намаляват кръвното систолично и диастолично налягане с 2-3 mm Hg.

Черният чай е източник на флавоноиди, за които се смята, че подобряват съдовото здраве. Според настоящото изследване флавоноидите повишават синтезата на азотен окис, който има съдоразширяващо действие, като едновременно с това намаляват плазмената концентрация на ендотелин-1, който е мощен вазоконстриктор.

Лекари от University of Western Australia рандомизирали 95 мъже и жени със среднодневно систолично кръвно налягане между 115 и 150 mm Hg на три чаши черен чай или плацебо със сходен вкус и кофеиново съдържание (96 мг/кофеин на ден).

Ежедневната консумация на чай довела до значително по-ниски стойности на 24-часовото систолично и диастолично налягане в сравнение с контролната група. Нетната разлика относно систоличните стойности на месеци 3 и 6 била съотв. -2.7 и -2.0 mm Hg. Били отчетени и понижения на диастоличните стойности - с 2.3 и 2.1 mm Hg на месеци 3 и 6.

На популационно ниво наблюдаваните разлики в кръвното налягане биха били свързани с 10% понижение на болестността от хипертония и на 7-10% редукция на сърдечносъдовите заболявания.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator