Начало
НачалоЗдравни новиниФекална трансплантация чрез клизма при упорити инфекции с C. difficile
Фекална трансплантация чрез клизма при упорити инфекции с C. difficile 20 януари 2012

Трансплантацията на чужда фекална маса чрез клизма помага при 9 от 10 пациенти с персистираща инфекция с Clostridium difficile, сочи ново проучване.

Този подход е невероятно ефективен, отбелязва д-р Нийл Столман, който не е участвал в проучването, но има опит с този подход с много успешен резултат.

В настоящото проучване д-р Кристин Лий и колеги от McMaster University 27 пациенти с рефрактерна C. difficile инфекция били третирани с разтворена във вода фекална маса от здрави доброволци.

За разлика от по-ранни проучвания, използващи колоноскоп или назогастрална сонда, групата на д-р Лий използвала клизма за доставяне на фекалната маса. Според екипа, този подход може да се прилага във всякаква обстановка и не е свързан с инвазивност.

25 от 27 пациенти се възстановили след процедурата, като по-голямата част от тях усетили ефекта в рамките на един ден.

По какъв начин прилагането на фекална маса помага при C. difficile не е напълно изяснено, но д-р Лий предполага, че приложените бактерии изместват C. difficile или пък бактериалните продукти спомагат за възстановяване на баланса в гастроинтестиналния тракт.

Това е неелегантна процедура, но с елегантен резултат, обобщава д-р Лий.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator