Начало
НачалоЗдравни новиниКолко йод да приемаме?
Колко йод да приемаме? 20 януари 2012

Йодният дефицит е сериозен здравен проблем в световен мащаб, ново проучване показва, че и твърде високият прием на този елемент може да е вреден.

В проучване, представено в American Journal of Clinical Nutrition, китайски изследователи рандомизирали здрави лица на различни дози йодни добавки в продължение на 4 седмици.

Било установено, че при дози от 400 мкг/ден и нагоре участниците започвали да развиват субкклиничен хипотироидизъм. Имайки предвид и йода с храната, то количествата йод над 800 мкг са свързани с негативно влияние върху организма. Ето затова не трябва да се приемат повече от 800 мкг йод на ден.

Тези резултати контрастират с препоръките на Здравния Институт на САЩ, според които дневните дози за пълнолетни лица могат да достигнат 1100 мкг ден. За щастие с обикновената западна диета малко е вероятно да се минат тези 800 мкг/ден.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator