Начало
НачалоЗдравни новиниВисокото нормално кръвно налягане - свързано с предсърдно мъждене
Високото нормално кръвно налягане - свързано с предсърдно мъждене 23 януари 2012

Стойностите на кръвното налягане в горните граници на нормата при иначе здрави лица на средна възраст са свързани с по-висок риск от предсърдно мъждене в по-късен етап от живота.

Лекари от Oslo University Hospital (Норвегия) изследвали 2014 здрави мъже на средна възраст между 1972 и 1975 г. По време на 35-годишното проследяване, 270 мъже били диагностицирани с предсърдно мъждене.

Било установено, че освен мъжете с базова хипертония, тези с високо но в границите на нормата (128-138 mm Hg систолично) кръвно налягане също имат повишен риск от предсърдно мъждене спрямо участниците с кръвно налягане под 116 mm Hg.

Лицата с нива на диастоличното кръвно налягане над 80 mm Hg имали 79% повишен риск от предсърдно мъждене спрямо тези със стойности под тази граница.

Авторите смятат, че повишаващо се кръвно налягане и хипертонията са един континуум, зад който стоят едни и същи механизми. Повишеното кръвно налягане във времето може да причини бавно но прогресивно структурно и електрофизиологично ремоделиране на двете камери и предсърдията. Повишеното крайно диастолно налягане на лява камера и повишеното налягане в ляво предсърдие могат да причинят разтягане и дилатация на предсърдието, респективно развитие на предсърдно мъждене.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator