Начало
НачалоЗдравни новиниНестероидни противовъзпалителни средства при шизофрения
Нестероидни противовъзпалителни средства при шизофрения 23 януари 2012

Холандски лекари докладват, че нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да усилят ефекта на антипсихотичната терапия и да подобрят симптомите на шизофрения.

Д-р Сомър и колеги от University Medical Center Utrecht докладват, че НСПВС, добавени към антипсихотичната терапия, могат да подобрят както психотичните, така и негативните симптоми.

Халюцинациите и делюзиите например са психотични симптоми, докато липсата на мотивация и енергия са негативни. Антипсихотиците помагат на повечето пациенти с психотични симптоми, но не повлияват негативните симптоми, обясняват изследователите.

Те отбелязват, че възпалението може би играе роля в патогенезата на шизофренията. Проучване сочи по-ниска болестност от шизофрения при мъже, използващи противовъзпалителни агенти, а няколко групи докладват подобрение на антипсихотичната терапия при приложение на НСПВС.

Сомър и колеги провели мета-анализ на 5 двойно-слепи, рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, включващи 264 пациенти. 4 проучвания използвали celecoxib, а 1 - аспирин, в комбинация с антипсихотични агенти.

НСПВС имали умерен ефект върху оценката за позитивни и негативни симптоми по Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). НСПВС имали позитивен ефект относно двете подскали на PANSS - за негативни и позитивни симптоми, като по-изразени ефектите били относно позитивните симптоми.

Освен това аспиринът може би има допълнителни ползи, намалявайки повишения риск от рак и сърдечносъдово заболяване при шизофрения. Много антипсихотици водят до напълняване, което насложено на липсата на енергия сред пациентите (поради негативните симптоми) води до голяма честота на затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания при това психиатрично заболяване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator