Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин B5 (Пантенол)
Витамин B5 (Пантенол)

Пантенолът е водноразтворим витамин, част от В-комплекса. Витамин В5 подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система и е от жизнено значение за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Пантенолът също така стимулира превръщането на мазнините и захаридите в енергия и участва в оползотворяването на парааминобензоената киселина и холина.
Витамин В5 има и лечебен ефект като спомага за заздравяване на рани, лекува следоперативен шок и противодейства на инфекции чрез формиране на антитела. Поради широкото му разпространение в храните и малките нужди на организма трудно може да се говори за дефицит, но по-малките му количества могат да забавят метаболизма. Стресът, тютюнът, алкохолът, приспивателните, естрогенът и термичната обработка на храните разрушават или ограничават усвояването на витамина.
Пантенолът е ценен за бодибилдърите с това, че подпомага усвояването на енергията от нутриентите и по-конкретно от въглехидратите и от мастните киселини. Енергията получена от мастните киселини служи за формирането на аденозинтрифосфат (АТФ), който пък е най-важното "гориво" за мускулите.
Най-добрите източници на витамин Б5 са бирената мая, месото, черния дроб, месото и някои ядки (бадеми, орехи, лешници и други).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator