Начало
НачалоЗдравни новиниУспешната бременност е възможна при системна склероза
Успешната бременност е възможна при системна склероза 26 януари 2012

Голямо италианско проучване потвърждава, че жените със системна склероза могат да имат успешна бременност с помощта на мултидисциплинарни грижи.

Тези жени имат по-висок риск от преждевременно раждане, забавяне на вътрематочния растеж на плода и раждане на дете с много ниска телесна маса. За сметка на това прогресията на системната склероза по време и след бременността е рядка, но възможна.

Системната склероза обикновено засяга жените между 40 и 50-годишна възраст, но не е необичайно да се открие при по-млади жени, особено като се има предвид, че все повече жени по различни социални причини отлагат раждането на дете.

Италиански лекари сравнили 109 бременности на 99 жени със системна склероза с 3939 бременности сред общото население на Италия.

Жените със системна склероза имали значително повишен риск от преждевременно раждане - 25% срещу 12%. Рискът за раждане преди 34 гестационна седмица бил съответно 10% срещу 5%. Честотата на интраутеринно забавяне на растежа била съотв. 6% срещу 1%, а на раждане на бебе с много ниска телесна маса - 5% срещу 1%.

Употребата на кортикостероиди била свързана с над 3 пъти повишен риск от преждевременно раждане, а употребата на фолиева киселина и наличието на антитопоизомеразни антитела (анти-SCl70) било протективно (намаляващи риска със 70% и 74%).

Системната склероза останала стабилна по време на повечето бременности, но били докладвани 4 случая на прогресия в рамките на година след раждането - всички сред анти-scl70 позитивни жени. Три от тези жени имали системна склероза с давност под 3 години.

Изводът, който може да се направи от това проучване е, че по подобие на пациентите с ревматоиден артрит и лупус, пациентите със склеродермия имат повишен риск от преждевременно раждане но не и от фетална загуба. Бременността трябва да се избягва при жените с тежка органна недостатъчност и да бъде отложена при пациентите със скорошна давност на заболяването, особено при наличието на антитопоизомеразни антитела, смятат авторите и коментатори, неучаствали в проучването.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator