Начало
НачалоЗдравни новиниВисокият ръст е свързан с по-здраво сърце?
Високият ръст е свързан с по-здраво сърце? 26 януари 2012

Високите мъже имат понижен риск от развитие на сърдечна недостатъчност, сочи анализ на проучването Physicians Health Study. Откритието не доказва, че няколко сантиметра отгоре предпазват сърцето, а по-скоро, че ниските и високите мъже имат различия в хранителния режим и прекараните заболявания по време на развитието си, които биха да повлияват сърдечния риск.

От друга страна авторите допускат, че самата биология на високите хора - например разстоянието между сърцето и някои клонове на артериите, намалява стреса върху сърдечния мускул.

Данните се базират на 22 000 лекари-мъже, участвали в Physicians Health Study - голямо проучване върху риска от сърдечносъдово заболяване и ракови заболявания. Към настоящия момент информацията включва средно 22 години проследителен период, през който 1444 мъже (7%) развили сърдечна недостатъчност.

Било установено, че колкото по-високи били участниците, толкова техният риск от сърдечна недостатъчност бил по-нисък. Например мъжете с ръст над 1.83 м. имали 24% понижен риск спрямо мъжете с ръст 1.52 м. Тази разлика била потвърдена и след отчитане на различни рискови фактори за сърдечно заболяване като тегло, диабет и др.

Предполага се, че социоикономически и инфекциозни фактори по време на ранните етапи от живота може би едновременно повлияват както риска от забавяне на растежа, така и от сърдечно заболяване, което би обяснило установените резултати.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator