Начало
НачалоЗдравни новиниПрепоръки за прием на витамин D в постменопаузна възраст
Препоръки за прием на витамин D в постменопаузна възраст 27 януари 2012

Европейското дружество по мено- и андропауза препоръчва прием на витамин D след настъпване на менопауза от 600 IU/ден и 800 IU/ден при жените над 71-годишна възраст.

През последните години все повече изследвания сочат, че витамин D има разнообразно влияние върху тъканите, което не се ограничава само до костното здраве. Епидемиологични и проспективни проучвания свързват дефицита на витамин D не само с остеопороза, но и със сърдечносъдово заболяване, диабет, рак, инфекции и невродегенеративни заболявания.

Според настоящото консенсусно становище, водещият естествен източник на витамин D е слънчевата светлина, която стимулира синтезата на витамина в кожата. Хранителните източници на вит. D, които нямат толкова голямо значение, колкото кожната синтеза, включват животински храни като риба, яйца и мляко.

Измерванията на серумните нива на 25-хидроксивитамин D [25(OH)D] позволяват определянето на витамин D статуса, като оптималните нива варират между 30 и 90 нг/мл (75-225 нмол/л). Различните страни имат различия относно препоръките за оптимални витамин D нива. Факторите, които имат влияние върху тези нива, включват текущия сезон (по-ниски нива през зимата), надморска височина, географска ширина, замърсяване на въздуха, кожна пигментация, употребата на слънцезащитни препарати, покриване на кожата от дрехи.

Затлъстяването, малабсорционните синдроми, антиконвулсантите, антиретровирусните препарати и редица други медикаменти, стареенето на кожата, липсата на слънчево излагане са свързани с ниски серумни нива на 25(OH)D.

Препоръчителният дневен прием на витамин D е 600 IU на ден, който може да бъде повишен до 800 IU при пациенти на възраст над 71 години. Жените в постменопаузна възраст могат да постигнат здравословни нива на витамин D чрез излагане на слънчева светлина поне 15 минути - 3-4 пъти седмично. Приемът на подсилени с витамин D храни често не е достатъчен.

При необходимост от добавки, витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол) са подходящ избор. в зависимост от дозата и наличието на бъбречно заболяване или други заболявания, е индикирано наблюдение.

Клиницистите трябва да знаят, че дефицитът на витамин D е широко разпространен проблем, който засяга до 70% от европейските популации, включително и тези, живеещи в слънчеви региони.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator