Начало
НачалоЗдравни новиниОралната инфекция с HPV е по-честа при мъжете; свързана със сексуално предаване
Оралната инфекция с HPV е по-честа при мъжете; свързана със сексуално предаване 27 януари 2012

Голямо проучване относно човешкия папиломавирус (HPV), за който се знае, че причинява някои видове орофарингеален рак, сочи значително по-голяма заболеваемост сред мъжете спрямо женския пол, като това разпространение се дължи главно на сексуална трансмисия. Проучването повдига и въпроса дали съществуващите ваксини предлагат защита.

В САЩ се наблюдава нарастваща заболеваемост от орална HPV инфекция и HPV-позитивен рак на орофаринкса, като това става със заплашителна скорост, обясняват авторите от Щатския Университет Охайо. От друга страна медицината разполага с две ваксини, които имат потенциала да възпрат тази тенденция.

Това са Gardasil и Cervarix, които са разработени специално за превенция на рака на маточната шийка и се използват при голям брой момичета. Има данни, но не толкова убедителни, колкото при цервикалния рак, че същите ваксини може би са ефективни и срещу HPV-свързания орофарингеален рак. Тъй като последният е по-чест сред мъжете, то звучи разумни момчетата да бъдат също ваксинирани.

Според изследователите превалентността на орална HPV инфекция сред американското население е 6.9%, като при мъжете процентът е значително по-висок - 10.0% срещу 3.6%. Щамът, който е свързан с развитието на рак на орофаринкса, бил открит при 1% от изследването.

Защо честотата на орална HPV инфекция е по-висока сред мъжете, не е ясно. Мъжете докладвали значително повече сексуални партньори от жените, но тази разлика в сексуалното поведение обяснява само 16% от разликата в заболеваемостта. Друго обяснение е по-големия риск от пренасяне на вируса сред мъжете, правещи орален секс на жена, спрямо обратния сценарий.

Честотата на орална HPV инфекция била значително по-ниска при лицата, които докладвали липса на полови контакти. Сравнени с тези лица, изследваните със сексуален опит имали 8 пъти по-голяма болестност от HPV, която била пряко свързана с броя на сексуалните партньори. Например 20% от лицата с над 20 партньори имали данни за орална HPV инфекция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator