Начало
НачалоЗдравни новиниАгонистите на глюкагон-подобния пептид помагат при затлъстяване
Агонистите на глюкагон-подобния пептид помагат при затлъстяване 10 януари 2012

Пациентите лекувани с агонисти на тип 1 рецептора за глюкагон-подобен пептид (GLP-1R) имат по-изразено отслабване и подобрение на кръвното налягане и холестерола, независимо от наличието на диабет тип 2, докладват датчани в BMJ.

Авторите споменават за трудностите, които изпитват хората с наднормено тегло при борбата с килограмите и особено при поддържане на постигнатите резултати. Ето затова е необходимо разработване на нови подходи в тази борба.

Мета-анализи на проучвания с нефармакологични подходи за отслабване докладват успехи от рода на 1-6 кг, които обаче трудно се поддържат. Проучвания със sibutramine и orlistat сочат средна редукция от 3-5 кг, но и голяма честота на нежелани ефекти, водещи до спиране на терапията. В мета-анализ, пациентите, третирани с GLP-1R агонисти, отслабнали повече от лекуваните с плацебо, орални антидиабетични препарати или инсулин - средно 2.9 кг.

В настоящия анализ били включени 25 рандомизирани контролирани проучвания, в които пациентите били лекувани с GLP-1R агонисти (liraglutide или exenatide) в продължение на поне 20 седмици.

Отслабване били отчетено както при пациентите без, така и с диабет (съотв. с 3.2 и 2.8 кг). Допълнителен анализ установил, че тези агенти подобряват систоличното и диастоличното кръвно налягане, плазмените холестеролови нива и гликемичния контрол.

Авторите смятат, че тези медикаменти могат да се използват за лечение на затлъстяване - както при пациентите с диабет, така и без.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator