Начало
НачалоЗдравни новиниIBD е по-рядко на юг; витамин D играе роля.
IBD е по-рядко на юг; витамин D играе роля. 11 януари 2012

Жените, живеещи в по-южните части на САЩ, имат по-ниска честота на възпалително чревно заболяване спрямо живеещите на север, сочи проучване, публикувано наскоро в Gut. Подобни тенденции са докладвани и в Европа.

Проучването се базира на Nurses' Health Study I и II и включва данни от над 175 000 жени. Било установено, че жените на 30-годишна възраст, живеещи в най-южните части на САЩ имат 52% понижен риск от болест на Крон и 38% от улцерозен колит спрямо жените на същата възраст, населяващи северните части.

Авторите смятат, че основното обяснение се крие в по-високите нива на слънчево излагане и респективно плазмени нива на витамин D сред живеещите на юг.

Ултравиолетовата радиация е основният външен фактор, определящ нивата на витамин D, като съществуват експериментални данни, подкрепящи ролята на витамин D във вродения имунитет и регулацията на възпалителния отговор.

Ролята на витамин D в патогенезата на IBD се подкрепя от наблюденията при животни, според които блокирането на рецептора за витамина е свързано с по-тежко възпаление.

Освен това УВ-радиацията е свързана с регулацията на Т-клетките, както и с продукцията на интерлевкини 4 и 10 и инхибирането на интерлевкин 12, което води до потискане на възпалителния отговор.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator