Начало
НачалоЗдравни новиниХлорът в басейните - свързан с белодробно увреждане при елитни плувци
Хлорът в басейните - свързан с белодробно увреждане при елитни плувци 12 януари 2012

Плувците-състезатели, които тренират в закрити хлорирани басейни, често имат белодробни промени, сходни на тези при лицата с лека астма, сочи ново проучване.

Френски и канадски лекари сравнили белодробна тъкан и дихателните тестове на 23 елитни плувци на средна възраст 21 години с тези на 10 пациенти с лека астма и 10 здрави, неалергични лица на същата възраст. Пробите били взети извън сезона, когато няма състезания.

Било установено, че белодробната тъкан на плувците съдържа шест пъти повече имунни клетки, свързани с астма и алергия, отколкото тъканта на здравите контроли, и сходно количество на това при групата с лека астма.

По-конкретно у плувците били отчетени повишени нива на еозинофили и мастоцити спрямо контролите лица, повече хиперплазия на камшичестите клетки и експресия на муцин.

Все пак няма данни, че тези промени евентуално могат да доведат до астма. В това изследване белодробното възпаление не било свързано със симптоми на астма сред плувците. Но все пак предишни изследвания свързват излагането на хлор и други химикали от басейните с дихателни алергии и астма.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator