Начало
НачалоЗдравни новиниИнхалиране на сух манитол при муковисцидоза
Инхалиране на сух манитол при муковисцидоза 12 януари 2012

Дългосрочната терапия със сух прах манитол подобрява белодробната функция при пациенти с муковисцидоза, сочи международно фаза II проучване.

Манитолът бил и с приемлив профил на безопасност.

Манитолът е осмотичен агент и инхалирането му води до хидратиране на повърхността на дихателниет пътища и по-лесно изчистване на мукуса.

В настоящото изследване били включени 192 пациенти, които били третирани с инхалаторен манитол 400 мг два пъти дневно. За сравнение била използвана контролна група от 126 човека, третирана с 50 мг два пъти дневно.

Всички участници имали форсиран експираторен обем за 1 секунда между 40 и 89% от предвидения. При манитоловата група било отчетено покачване на ФЕО1 с 106.5 мл спрямо базовите стойности, докато при контролната група покачването било с 52.4 мл.

Честотата на сериозни нежелани реакции била почти идентична между двете рамена - 15.8% в манитоловата група срещу 15.7% в контролната.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator