Начало
НачалоЗдравни новиниНова техника за присаждане на роговица свежда честотата на отхвърляне под 1%
Нова техника за присаждане на роговица свежда честотата на отхвърляне под 1% 13 януари 2012

Трансплантирането само на ендотелния слой на донорна роговица значително намалява риска от отхвърляне, сочи случай-серия.

Това означава, че е възможно да се използват капки с по-ниски дози стероид, което от своя страна може значително да сведе потенциално застрашаващите зрението нежелани ефекти.

Техниката носи наименованието Десчемет-мембрана ендотелна кератоплатика (DMEK) и представлява надграждане над (DSEK), която включва трансплантирането на ендотелния слой + малко строма.DSEK от своя страна е значителен напредък спрямо пенетриращата кератопластика (PK) - едновековен подход, при който се присажда цялата роговица - епитела, стромата и ендотела.

В анализа били включени 141 очи, третирани с DMEK, 598 - с DSEK и 30 - с PK. Средното проследяване при DMEК било 13 месеца.

Епидод на отхвърляне бил регистриран при 0.7% в DMEK групата, при 9% в DSEK и при 17% в PK групата. Било изчислено, че вероятността за отхвърляне на първата и втората година е съотв. 1% и 1% за DMEK, 8 и 12% за DSEK и 14 и 18% за PK. Най-общо може да се обобщи, че рискът от отхвърляне е 20 пъти по-нисък при DMEK спрямо PK и 15 пъти спрямо DSEK.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator