Начало
НачалоЗдравни новиниОборват рутинната употреба на кислород в спешното отделние
Оборват рутинната употреба на кислород в спешното отделние 16 януари 2012

Холандски изследователи твърдят, че няма причина на критично болните пациенти, приети в спешно отделение, да се дава допълнително кислород, което е рутинна практика. Според техния мета-анализ, няма нито едно проучване, което да подкрепя тази практика.

За сметка на това редица ръководства препоръчват употребата на кислород в контекста на пациент, приет в спешно отделение. 18 проучвания обаче сочат, че кислородът след инсулт, инфаркт, сърдечен арест, обостряния на ХОББ не носи допълнителни ползи, а дори има данни, че може и да навреди.

Например в едно от проучванията от 1976 г. 9 от 80 третирани с кислород пациенти починали срещу само 3 от 77, които получили компресиран въздух. Въпреки че тази разлика е статистически незначима, тя говори, че кислородът просто не действа.

Друго проучване - този път сред пациенти с инсулт, било прекратено предварително, тъй като твърде много пациенти, получили кислород, починали.

Относно сърдечния арест - проучване от миналата година установило, че смъртността сред успешно ресусцитираните е по-голяма при лицата с по-големи количества кислород в кръвта.

От друга страна, отбелязват авторите от VU University Medical Center, докато доказателствата, че прекомерните количества кислород може да са вредни, са сравнително слаби, то недостатъчните количества са със сигурно вредни, затова тези резултати трябва се анализират внимателно.

Все пак холандците съветват лекуващите лекари да дават кислород само на пациентите с хипоксемия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator