Начало
НачалоЗдравни новиниЕкспериментална ваксина предпазва маймуни от HIV
Експериментална ваксина предпазва маймуни от HIV 04 януари 2012

Експериментална ваксина успешно предпазва маймуни от особено смъртоносна форма на вируса на СПИН, давайки надежди, че в близко бъдеще ще бъде разработена ефективна ваксина и при хора.

Новата ваксина била свързана с 80% намален риск от инфекция сред маймуни, изложени на приматския вариант на вируса. Инфектираните маймуни имали значително по-ниски нива вируса в кръвта си.

Учените са особено развълнувани, тъй като проучването идентифицира ключова част от имунната система, която участва в защитата срещу вируса на СПИН. Вече става все по-ясно какъв тип имунен отговор е необходим, за да може организмът да се предпази инфекция.

Усилията за създаване на ваксина срещу HIV като цяло са неуспешни. Все пак проучване от 2009 г, проведено в Тайланд, установи за пръв път, че ваксина може да предотврати HIV инфекция, макар и у малък брой лица.

В настоящото проучване, след като ваксинирали маймуните, авторите изложили животните на особено агресивна форма на SIV - маймунския вариант на HIV. След многократни експозиции, повечето животни все пак се инфектирали, но дори и след това, ваксината имала известен протективен ефект - намалени нива вируса.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator