Начало
НачалоНашето здравеЕлектронните цигари водят до бързи промени в дихателните пътища
Електронните цигари водят до бързи промени в дихателните пътища 06 януари 2012

Електронните цигари, които се продават като по-безопасна алтернатива на истинските, водят до бързи промени в дихателните пътища, сочи малко проучване от Гърция.

Гръцките изследователи установили промени в белодробната функция на иначе здрави пушачи, използвали електронна цигара в продължение на само 5 минути.

Електронните цигари са захранвани с батерия устройства, които позволяват инхалирането на вапоризиран течен никотин вместо реален цигарен дим. Предназначението им е пушачите да засищат никотиновия глад без да се излагат на вредните субстанции на цигарения дим.

Но някои учени, включително и Американската администрация по храните и лекарствата (FDА) предупреждават, че голям брой въпроси относно безопасността на е-цигарите остават отворени.

В настоящото проучване било установено, че 5-минутната употреба на електронни цигари е свързана с признаци на стеснение на дихателните пътища, измерено чрез редица тестове, и възпаление.

Все още не е ясно дали тези прояви са свързани с дългосрочни последствия, например емфизем. Все пак ако е-цигарите се използват само като мост към отказването от цигари, то краткосрочните ефекти може би не надделяват над дългосрочните ползи, смятат авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator