Начало
НачалоЗдравни новиниДвуетапен план за лечение на подгра пази ставите чисти
Двуетапен план за лечение на подгра пази ставите чисти 27 декември 2011

Постигането серумни уратни нива под 360 mcmol/l води до изчистване на тофите и разтваряне на кристалите от мононатриев урат монохидрат. След това поддържането на серумния урат точно под границата на насищане 360-410 mcmol/l e достатъчно за превенция на нови подагрозни пристъпи, докладват испански лекари в Arthritis & Rheumatism.

Д-р Perez-Ruiz и колеги от Hospital Universitario Cruces (Испания) анализирали честота на рецидив във връзка със серумната пикочна киселина при 211 пациенти с подагра. При пациентите без тофи, урат-понижаващата терапия била спряна след 5 години, а при лицата с тофи - 5 години след изчезването на последния тофус.

Серумните уратни нива били измервани поне два пъти годишно през първата година след спирането на урат-понижаващата терапия, а след това - поне веднъж годишно.

Средният период до рецидив бил 47 месеца след края на терапията, като честотата на рецидив била 6.6% на първата година, 11.4% на втората, 20.4% на третата и 29.4% на 4-та. Нито един пациент с уратни нива под 420 mcmol/l след спиране на урат-понижаващата терапия не развил подагрозенн пристъп.

Според авторите, пациентите се нуждаят от пълните дози урат-понижаващи препарати до постигане на първия етап - ниски серумни нива на пикочна киселина, и след това от по-ниски дози като доживотна поддържаща терапия.

Допълнителен анализ установил, че отслабването и използването на препарати като losartan и fenofibrate били свързани с поддържане на урата под 420 mcmol/l след спиране на урат-понижаващата терапия, а употребата на диуретици - с неуспех за придържане под тези нива.

Д-р Perez-ruiz обобщават, че при веднъж постигнато изчистване на кристалите изисква поддържаща терапия за превенция на рецидивите. терапевтичната цел за изчистване на кристалите си остава 5 години серумни нива под 360 mcmol/l. След това целеви нива между 360 и 410 mcmol/l са достатъчни.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator