Начало
НачалоНашето здравеСвързват червеното месо и с рак на бъбрека
Свързват червеното месо и с рак на бъбрека 29 декември 2011

Лицата, които консумират големи количества червено месо, може би имат повишен риск от някои видове рак на бъбрека, докладват американски лекари.

Те събрали данни от близо 500 000 лица над 50-годишна възраст, които били проследени за период от 9 години. По време на този период 1800 (под 0.5%) били диагностицирани с бъбречноклетъчен карцином.

Мъжете в проучването консумирали средно 100 грама червено месо на ден, докато при жените това количество било около 30-60 грама. Участниците с най-висока консумация (около 120 грама на ден) имали 19% повишен риск от бъбречноклетъчен карцином спрямо консумиращите под 30 грама/ден.

Този риск останал валиден дори и след отчитане на други фактори от хранителния режим и начина на живот. Връзката между червеното месо и бъбречния рак била най-силна за папиларните варианти на тумора. Рискът бил допълнително повишен при приемащите печени на грил и барбекю меса, които допълнително се обогатяват с канцерогенни вещества от процеса на печене.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator