Начало
НачалоЗдравни новиниМедикамент от нов клас е силно ефективен при хронична лимфоцитна левкемия
Медикамент от нов клас е силно ефективен при хронична лимфоцитна левкемия 03 януари 2012

Navitoclax, нов BH3 миметик, който блокира функцията на BCL-2, има значителна антилевкемична активност при пациенти с хронична лимфоцитна левкемия, сочи фаза 1 проучване, публикувано онлайн в Journal of Clinical Oncology.

В ин витро изследвания, navitoclax индуцира апоптоза (клетъчна смърт) в левкемичните клетки. Целта на настоящото изследване била да се тества безопасността, фармакокинетиката и биологичната активност на оралния препарат ин виво.

Navitoclax блокира функцията на BCL-2, от който ХЛЛ клетките са силно зависими. Този протеин е свързан с устойчивостта на ХЛЛ и други видове рак на химиотерапия. Ето защо инхибицията на BCL-2 може да доведе до смърт на левкемичните клетки, особено при добавяне на допълнителен стрес като химиотерапия.

Д-р Робъртс и колеги от Royal Melbourne Hospital (Австралия) описват 29 пациенти с релапсирала и неподдаваща се на лечение ХЛЛ, нелекувани с анти-ХЛЛ терапия през последните 14 дни (30 дни при терапия с моноклонални антитела).

Navitoclax имал значителен ефект срещу циркулиращото, нодалното и спленичното заболяване. От 21 пациенти с лимфоцитоза в началото на проучване при 19 (90%) се наблюдавала редукция с поне 50% и то в рамките на няколко дни.

13 пациенти имали увеличение на далака в началото, което преминало при 5, а при други 5 се наблюдавало частично подобрение.

Намаление на нодалното заболяване имало при 21/29-те пациенти. То настъпили за средно 50 дни след старта на терапията. Туморният обем спаднал с 50% или повече при 11 от тези пациенти.


Най-сериозният дозоограничаващ страничен ефект била тромбоцитопенията, свързана с BCL-xL инхибицията. Други наблюдавани странични ефекти били диария, гадене, повръщане, умора и неутропения, наблюдавани при 10% или повече пациенти.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator