Начало
НачалоЗдравни новиниРезистентен на Tamiflu грипен вирус вилнее из Австралия
Резистентен на Tamiflu грипен вирус вилнее из Австралия 03 януари 2012

Вариация на пандемичния H1N1 грипен вирус, която е резистентна към oseltamivir (Tamiflu, Roche) се разпространява из Австралия, се посочва в New England Journal of Medicine.

Този доклад идва, след като наскоро и Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също съобщи за появата на същия резистентен щам в САЩ. Ако резистентността се разпространи в световен мащаб, то клиницистите ще бъдат лишени от изпитано и ефикасно антивирусно средство.

В доклада на австралийците 29 (16%) от 182 пациенти, инфектирани с пандемичния вирус между май 2011 и август 2011, имали версия на вируса, която не се поддава на лечение с oseltamivir. От тези 29 пациенти, само 1 е бил лекуван с препарата преди вземани на вирусните проби.

Според предишни проучвания, резистентни на Tamiflu вируси се наблюдават при под 1% при нелекуваните с този препарат пациенти с H1N1 грип.

Въпреки че вирусът при тези пациенти бил резистентен към oseltamivir, той бил все още чувствителен на антивирусния медикамент zanamivir (Relenza, GlaxoSmithKline).

Тъй като грипният сезон в Южното полукълбо предшества този в Северното, то здравните власти трябва да са готови за бърз анализ на пандемичните щамове и да се установи дали се разпространява Tamiflu резистентна версия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator