Начало
НачалоЗдравни новиниВаксина срещу малария дава убедителни ранни резултати
Ваксина срещу малария дава убедителни ранни резултати 22 декември 2011

Британски учени разработиха експериментална ваксина срещу малария, която може да неутрализира всички разновидности на Plasmodium falciparum - формата, която предизвиква почти всички над 600 000 смъртни случаи годишно.

Ранните тестове у мишки и плъхове сочат, че ваксината успява да предизвика антителен имунен отговор, блокиращ голям брой разновидности на P. falciparum. Авторите смятат да тестват ваксината с хора в рамките на 2-3 години, но може би ще измине десетилетие преди да бъде напълно разработена.

Ваксините срещу малария по принцип много трудно се разработват, обяснява д-р Хил, част от изследователския екип. Настоящата ваксина се базира на проучвания на същия екип, които идентифицират рецептор за протеина RH5. Този протеин е изключително важен за навлизане на маларийния паразит в еритроцитите, където се размножава.

Резултатите сочат, че ваксината успява да блокира този процес. За разлика от други кандидат-ваксини, които разчитат на маларийни антигени с големи вариации, таргетният протеин на настоящата ваксина е доста консервативен, което го прави идеална цел.

Възможно е новата ваксина да се използва като допълнение на кандидат-ваксината на Глаксо - RTS,S, за която този октомври се публикуваха данни, че намалява наполовина риска от инфекция при деца. RTS, S стопира навлизането на паразита в черния дроб.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator