Начало
НачалоЗдравни новиниПоради заплахи от тероризъм молят учените да не публикуват данни относно птичия (H5N1) грип
Поради заплахи от тероризъм молят учените да не публикуват данни относно птичия (H5N1) грип 22 декември 2011

Аргументирайки се с повишен риск от тероризъм, американските власти помолиха авторитетните списания Science и Nature да цензурират статиите си относно предаването на вируса на птичия грип (H5N1).

В една от статиите, холандски лекари описват модифициран H5N1 вирус, който съвсем лесно се предава между порове, което представлява надежден модел какво би могло да се случи и при хората. Изследването демонстрира, че вирусът може да мутира в лесно разпространяваща и все така смъртоносна форма. Холандците се надяват да използват тези резултати за предотвратяване на бъдещи епидемии чрез наблюдение на мутациите на вируса и ранната разработка на ваксини и терапевтични подходи.

Друго проучване, което ще се публикува в Nature, е по-същата тема и има сходни резултати.

Американският съвет по биосигурност (NSABB) смята, че терористите биха могли да използват научните разработки за създаване на биологично оръжие. Ето затова властите призовават авторите да редактират спецификата по създаването на мутациите, както и друга информация, която би могла да се използва за терористична цел.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator