Начало
НачалоЗдравни новиниХимиотерапията уврежда мозъка
Химиотерапията уврежда мозъка 23 декември 2011

Химиотерапията води до промени в бялото вещество на мозъка и намаляване на умствените способности, сочи ново дългосрочно проучване, публикувано онлайн в Journal of Clinical Oncology.

Авторите му използвали сложна образна техника за документират реалните физикални промени в мозъка, като успоредно с това провели детайлни когнитивни тестове при пациенти преди и след курс химиотерапия по повод рак на гърдата. Резултатите подкрепят натрупващите се литературни данни, които свързват химиотерапията с отрицателни промени в мозъчните структура и функции.

Лекари от Университета Льовен в Белгия изследвали 34 млади жени в предменпаузна възраст с ранен рак на гърдата и предстояща химиотерапия. Тези пациенти били сравнени с други 16 жени с рак, но без провеждана химиотерапия, и 19 здрави контроли на същата възраст.

18 пациенти, лекувани с химиотерапия, и 14 се непровеждана такава започнали хормонална терапия с tamoxifen.

За изобразяване на промените в мозъка била използвана diffusion tensor imaging разновидността на магнитно-резонансната томография, която позволява визуализация и характеризиране на архитектурата на бялото вещество. Чрез тази методика се измерва фракционалната анизотропия, която е индикация за деаранжиране на мозъчната структура на микроскопско ниво.

Всички пациенти имали сходни когнитивни умения в началото на проучването. 4 месеца по-късно обаче, пациентите, претърпели химиотерапия, имали много по-лоши резултати на тестовете - особено за категориите внимание, концентрация, психомоторна скорост и памет.

Магнитният резонанс отчел понижение на фракционалната анизотропия в невроналните пътища от бяло вещество на челния, теменния и тилния дял на мозъчната кора. Такива промени не били отчетени при контролите и при нелекуваните с химиотерапия пациенти.

Все още не е ясно дали наблюдаваните ефекти са следствие на определен химиотерапевтик или на системните ефекти на химиотерапията като цяло.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator