Начало
НачалоЗдравни новиниРадиофреквентната аблация на чернодробни тумори може да доведе до дългосрочна преживяемост
Радиофреквентната аблация на чернодробни тумори може да доведе до дългосрочна преживяемост 23 декември 2011

Японско проучване сочи, че всеки четвърти пациенти с хепатоцелуларен карцином, лекуван с перкутанна радиофреквентна аблация (РФА), преживява 10-та година.

Авторите смятат, че РФА може да доведе до локално излекуване и респективно до преживяемост от порядъка на 10 години, като освен това е относително безопасна процедура.

РФА се утвърди като процедура на избор при нерезецируеми чернодробни тумори, като има няколко доклада относно 5-годишните резултати. Миналата година Peng и колеги от Sun Yat-Sen University докладваха 10-годишна преживяемост от 33.9% при 224 пациенти - всички с добре запазена базова чернодробна функция и малки солитарни тумори.

В настоящата статия, публикувана в American Journal of Gastroenterology, се описва проучване, включващо 4514 РФА процедури при 1170 пациенти първичен хепатоцелуларен карцином. Всеки пациент претърпял толкова процедури, колкото е необходимо за постигане на пълна туморна некроза на компютър-томографското изследване. Била постигната пълна аблация на 99.4% от лекуваните тумори.

Усложнения - перфорация, хемоперитонеум, чернодробен инфаркт или неопластична разсейка, се наблюдавали при 1.5% от процедурите.

Локалната туморна прогресия била само 3.4% на 10-та година. Въпреки това, честотата на далечен рецидив била 78.1% на година 5 и 80.8% на 10-та година.

Общата преживяемост била 60.2% на година 5 и 27.3% на година 10. Хепатоцелуларният карцином бил причина за смъртта в 55.8% от случаите.

Сравнени с туморите под 2 см, резултатите били по-лоши при пациенти с тумори между 2 и 5 см, но не и при тези с размери над 5 см.

Авторите обобщават, че РФА може да се окаже терапия на пръв избор при избрани пациенти с ранен хепатоцелуларен карцином.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator