Начало
НачалоЗдравни новиниМакролидите са по-добри при остро белодробно увреждане
Макролидите са по-добри при остро белодробно увреждане 23 декември 2011

Макролидните антибиотици намаляват смъртността при пациенти с остро белодробно увреждане, докладват лекари от Университета Бостън.

Към настоящия момент единственият ефективен подход, който намалява смъртността при остър респираторен дистрес е вентилацията с ниски обеми, но експерименти с животни сочат, че имуномодулаторните ефекти на макролидите също може да са ползотворни.

Авторите анализирали данни от 235 пациенти с остър респираторен дистрес, от които 47 били лекувани и с макролиден антибиотик - erythromycin или azithromycin - с начало на терапията в рамките на първите 24 часа и средна продължителност от 4 дни.

Макролидната терапия била свързана със снижаване на смъртността от 36% на 23%. След отчитане на други фактори, било изчислено, че употребата на макролиди е свързана с 54% по-ниска смъртност и по-бързо прекратяване на механичната вентилация.

Флуорохинолоните и цефалоспорните не били свързани с по-благоприятна прогноза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator