Начало
НачалоБременност и ражданеВагиналният прогестерон намалява риска от преждевременно раждане
Вагиналният прогестерон намалява риска от преждевременно раждане 20 декември 2011

Жените с ултразвуково установена къса шийка могат да намалят своя риск от преждевременно раждане наполовина, използвайки вагинален прогестерон, сочи мета-анализ, публикуван в American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Докладът потвърждава резултатите на няколко проспективни рандомизирани проучвания, които сочат, че прогестеронът е ефективен за предотвратяване на преждевременното раждане. Авторите отчитат, че интервенцията като че ли е по-ефективна при пациентите с едноплодна бременност и дължина на шийката на матката между 10 и 20 мм.

В мета-анализът били включени 5 висококачествени рандомизирани проучвания, като като къса била дефинирана шийката с дължина под 25 мм в средата на третия триместър. Тази стойност е най-често използваната в проучвания, изследващи прогностичната стойност на цервикалната дължина за риска от преждевременно раждане. Главният краен резултат била честотата на преждевременно раждане преди 33 гестационна седмица.

Вагиналният прогестерон бил свързан с намаляване на честотата на раждане преди 33 гестационна седмица с 42%, преди 35-а гестационна седмица с 31% и преди 28-а гестационна седмица с 50%.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator