Начало
НачалоЗдравни новиниЕндометриозата - свързана с IBD
Ендометриозата - свързана с IBD 21 декември 2011

Ендометриозата е свързана с повишен риск от развитие на възпалително чревно заболяване (IBD), сочи мащабно и дългосрочно проучване, проведено от датски лекари и публикувано онлайн в Gut.

И двете заболявания се проявяват с коремна болка, започват обикновено в ранна зряла възраст и са хронични състояния. В миналото диагнозата на едното заболяване изключваше другото, обясняват авторите. Те анализирали датските национални регистри, за да проверят относно възможността двете заболявания да са взаимно свързани и по-конкретно - ендометриозата да предразполага към IBD

Били включени 37661 жени, хоспитализирани по повод ендометриоза между 1997 и 2007 г. 320 развили и IBD (228 - улцерозен колит, а 92 - болест на Крон). Ендометриозата била свързана с около 50% повишен риск от IBD като цяло. При отделянето на пациентите, претърпели хирургична интервенция, верифицираща ендометриозата, рискът от IBD нараснал на 80%.

Този риск персистирал 20 години след диагнозата на ендометриоза, като средният период между диагнозата на двете заболявания бил приблизително 10 години.

Авторите предлагат 2 обяснения за наблюдавания феномен: или двете заболявания имат сходен възпалителен механизъм, или лечението на ендометриозата (орални контрацептиви) покачва риска от IBD.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator